Close

Prylbanta

Jag gillar att läsa minimalistbloggar, alltså såna som handlar om att konsumera mindre och äga färre prylar. Blir liksom så pepp på idén om att min tillvaro också skulle kunna bli så där härligt enkel, oplottrig och alldeles alldeles … *försvinner in i drömmar*.

Nu har duon bakom bloggen Minimalisterna släppt en bok, Prylbanta, och i sann minimalistanda har jag lånat den på bibblan.

Bokomslag Prylbanta bild

Att prylbanta känns rätt aktuellt hemma hos oss just nu, eftersom vi bor två vuxna, ett barn och två katter på 53 kvadrat. Vi har två rum och kök i en rätt klassisk fyrtiotalslägenhet, men där tidigare ägare rivit ut väggen mellan kök och vardagsrum. Det enda rum där man kan stänga om sig är alltså sovrummet. Ja och toan så klart då. Det är inte jättelitet på något sätt – det finns oändligt många människor som bor på mindre yta obviously – men jag gillar verkligen tanken på att se över hur mycket prylar vi behöver. Eller att i alla fall inte skaffa fler, heh.

Jag som köper en hel del böcker tycker att bokhyllorna är heliga, och böcker känns ju så reko att köpa. Men folk med småbarn hinner väl ändå inte läsa, så det problemet kanske löser sig av sig själv? Jag har också en hel del kläder, och jag är den första att erkänna att jag bara använder en bråkdel av dem. Skulle säga att majoriteten antingen är bra-att-ha-plagg, som “den här tröjan är urblekt och sitter konstigt men kan vara bra att ha om jag ska måla om nån gång”, eller I wish-plagg “I wish att jag vore en cool fransyska på väg till en gullig parisisk bistro, för då skulle jag kunna ta på mig den här knasiga mössan och ändå se chic ut”. Men eftersom jag sällan målar om och inte är en cool fransyska använder jag dem alltså aldrig. Om jag rensade i garderoberna skulle kanske lite av det som alltid ligger framme och skräpar eftersom det inte har någon riktig plats kunna få bo där istället.

Har bara precis börjat läsa boken, men såg att de har ett kapitel ägnat åt just detta, sakerna man äger men aldrig använder, och varför det är en dålig idé att behålla dem.

Kan dock inte sluta tänka på hur det är en jäkla skillnad mellan att vara frivillig minimalist och att tvingas vara det av ekonomiska skäl. Hur privilegierad jag är som ens kan välja om jag vill köpa onödiga saker eller inte. Att vara tvungen att vända på varenda krona och sälja prylar för att kunna betala hyran är INTE en kul och härlig livsstil. Medan det kan vara kul och härligt att välja att inte köpa saker för de pengar man har, om man har tillräckligt mycket. Världen alltså, suck. Lyssningstips på samma tema är avsnittet Trångbodd 2017 från Kropp & Själ i P1, som handlar om just detta.

Köksbänk bild

(Så här ser det ut i vårt kök just nu, eventuellt skulle vi kunna göra oss av med något av detta?)

Får återkomma när jag läst klart helt enkelt.

Follow my blog with Bloglovin

6 thoughts on “Prylbanta

  1. Så bra!! Detta måste vi prata om nästa gång. Jag har SÅ många bra-att-ha-plagg! Och I wish-plaggen… ja verkligen det är ett lyxproblem, men de är extra svåra att göra mig av med för det känns som att jag krossar den där härliga fantasin/drömmen som jag ibland behöver gotta mig lite i (OCH som faktiskt skulle kunna hända och HA! – oj vad jag kommer ångra mig då!) ……. du får läsa boken och hjälpa mig sen.

  2. När du behöver prylbanta bort boken kan jag låna! Är besatt av att göra mig av med nu innan flytten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest