Close

Anledningar att älska påsken

Så här sista dagen i min favorithögtid (lögn, julen är så klart min favvo men det glömmer jag redan i januari tills det är dags nästa gång) funderar jag på varför jag tycker så mycket om påsken.

Det kan inte vara maten, för det är ju samma buffébord som vid alla andra svenska högtider.

Och inga presenter får man (inte jag i alla fall, Mark däremot får ett påskägg av mig varje år och får sedan dåligt samvete för att han inte tänkt på att ge mig något).

Jag tror faktiskt att det har med godiset att göra. Nu när jag är vuxen äter jag ju godis när jag vill, hur mycket jag vill. Men som barn fick jag det rätt sällan, så skärtorsdagen var den ultimata dagen. Först massproducerade man “påskkort” genom att rita fjädrar på små papperslappar. Sen fick man fri lejd att sno mammas smink och kladda i hela fejset, klä ut sig helvilt och sedan gå från dörr till dörr och bara be om godis. I utbyte mot ett av de sorgliga påskkorten.

Inte konstigt att påsken känns som en glädjens högtid.

Sen är det nog också ljuset, våren, och med det känslan av att livet kommer tillbaka.

Nu är det faktiskt ganska härligt att existera, fram till i november när endast tanken på julen kan få mig att kliva upp på morgonen.

Jag säger hej då till påsken med den här bilden. Påskägget köpte jag på loppis i lördags, och jag ser fram emot att få ge det till Märta när hon är stor nog att uppskatta det.

PS. Är också glad att kunna säga hej då till första april. Jag blev grundlurad i år, så där att jag rodnar när jag tänker på det. Skönt att det är ett helt år till nästa gång.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest