Close

Så många saker

För ett par veckor sedan utlovade jag en text om boken Prylbanta, men fasiken vad svårt det är att få ur sig den.

Funderar på varför det är så svårt att skriva om och det är nog för att jag känner mig kluven inför det. Av rätt många skäl.

För det första gillar jag att göra bra kap. Jag älskar att hitta nåt på loppis eller rea för en bråkdel av priset på annat håll, och kan gotta mig hur länge som helst åt ett sånt köp. Därför ligger det till exempel sex kaffepaket framme på vår micro just nu. Det var pangpris och de fick inte plats nån annanstans. Helt fel ur prybantarperspektiv.

Sen gillar jag att titta på fina saker, så grejer jag ärvt, fått och samlat på mig har jag gärna framme. Vi har inte heller så mycket förvaring i lägenheten, så köksbänk, bokhyllor, fönsterbrädor och öppna vägghyllor får härbärgera en hel massa krimskrams. Och jag gillar det!

Prylar bild

Prydnadsvagnen, det kanske tydligaste exemplet på min prylkärlek. Notera Cointreau-flaskan, inte använd sedan 2015 ✌

Det finns nog ett visst mått av kontrollbehov i det också. Tänk om jag gör mig av med saker som jag sedan saknar, eller något jag hade behövt och inte hittar en ny precis då? Just att sälja saker man inte behöver och sedan köpa tillbaka något liknande OM man skulle behöva det längre fram kallar de i boken för att använda andrahandsmarknaden som förråd. Men jag har alltså inte riktigt is i magen att göra så. Förvarar hellre saker i flera decennier utifall att de kan komma till användning längre fram.

Sen det självklara: Hela världen säger åt mig varenda dag att det är en bra idé att köpa saker. Reklam, extrapriser, mängdrabatter, tips, inspiration i tidningar, bloggar, magasin. Och man får ju beröm dessutom. Hur många gånger har jag inte berömt vänner för ett nytt klädesplagg eller inredningspryl. Tänk om en ny kofta istället kommenterades typ ”intressant, berätta varför du köpte den, för visst har du en kofta redan om jag inte minns fel?”. Helt galen fråga ju, det är väl klart att jag köpte en ny för att det är kul, inte för att jag behöver.

Men så finns det den andra sidan också, den som vill lägga mindre tid och pengar på kläder och onödigheter, så att jag har tid med det som verkligen spelar roll.

Och däremellan slits jag, samtidigt som jag hinner med en och annan loppis och funderar på hur man bäst skriver om Prylbanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest