Close

Vad Mark inte får i födelsedagspresent

Idag fyller Mark år – hurra för honom! Och hurra för mig som får vara ihop med honom, och för oss båda som får gå ut och äta födelsedagsmiddag på restaurang ikväll. Eftersom vi inte tänkt på att skaffa barnvakt tar vi med oss Märta och räknar med att få käka snabbt som tusan och dra när hon blir gnällig. Men eftersom vi ändå går och lägger oss vid nio numera är det inte hela världen.

I present har han önskat sig ett konserveringskit, vilket han inte kommer få.

Ett konserveringskit är precis vad det låter som: Ett kit med grejer för att göra sina egna matkonserver.

Det är inte så att han är prepper, han tycker bara att det är coolt att det går att förvara mat så länge, och att det vore kul att kunna. Tänk att handla råvaror när de är billiga och efter säsong, göra storkok och sedan slippa proppa hela frysen full. Bara fylla massa burkar och ställa in i ett skåp nånstans. Det låter ju faktiskt rätt bra.

Så när han började prata om konserveringskitet för några veckor sedan blev jag så nöjd. Födelsedagspresenten kirrad för i år!

Jag började googla.

Hamnade på ett forum.

Läste om fördelarna.

Hann nästan själv bli pepp (nästan, jag är för lat för att greja med sånt här).

Men så dök ett läskigt ord upp.

Botulism.

Botulism verkar vara en rätt otäck sjukdom och själva giftet man blir sjuk av kan växa till sig i just hemmagjorda konserver. Det har tydligen med den långa förvaringen och temperaturen att göra. Symptom på botulism är bland annat kräkningar, förlamning i ögonlocken och andningssvårigheter. Plus att man kan dö. På Wikipedia står det att ett snapsglas av botulismtoxinet räcker för att ta död på hela Sveriges befolkning. Det vill man ju inte ha i sina konservburkar!?!

Inte heller funkar det där gamla smaka och lukta-tricket, eftersom det är ett helt smak- och luktfritt gift.

Så – som kärleksgåva låter jag bli att ge Mark ett konserveringskit i present. Jag tycker helt enkelt om honom för mycket för att vilja att han ska få botulism.

Grattis och varsågod!

present

Okejrå, utöver kärleksgåvan kommer jag ge honom en bok. Kanske lite tråkig present eftersom han inte hinner läsa så mycket nuförtiden, men jag har liksom burit och förlöst hans frikking barn, så ursäkta mig om jag inte hunnit fundera så mycket på det här med födelsedagspresenten (hur länge funkar den ursäkten, ett tag till väl?).

Hoppas han blir lite glad för boken hur som helst och inte bara besviken över de uteblivna konserverna.

Trevlig tisdag hörni!

<3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest