Close

Tankar om en störtförlossning

Världens-skönaste-förlossning

“Gud vilken skön förlossning”.

Så reagerar en del när jag berättar om när Märta föddes. Det var nämligen en väldigt snabb förlossning. Det tog tre timmar från första värken till att hon låg i min famn. Störtförlossning kallas det visst när det går så snabbt. Och eftersom man lätt associerar snabbt med bra får en del något drömskt i blicken när jag berättar om det, och sedan säger de något i stil med citatet ovan.

Och det gör mig lika ledsen varje gång.

Min upplevelse av förlossningen var nämligen inte alls att det var skönt.

Tvärtom.

Det kändes som om jag blivit överkörd av ett tåg, släpats med längs rälsen, och precis när tåget saktat in och jag bara ville sövas ner för att slippa känna hur ont det gjorde, då ville folk att jag skulle hålla i en skrynklig liten bebis som tydligen var min dotter.

Jag hade inte hängt med mentalt över huvud taget. Man har ju hört att det kan ta flera dygn som förstföderska, och så plötsligt var det över. Innan jag knappt hunnit förstå att det var igång. Kort sagt kändes det som ett trauma alltihop.

Forlossning

Sprillans ny Märta och jag har hunnit lugna mig.

Hur som helst. Jag förstår att en störtförlossning kan låta härligt. Att det kan verka skönt att det gick så snabbt.

Så klart fattar jag det.

Men eftersom jag inte upplevde det som en bra förlossning, får jag alltid en extrem lust att förklara att det minsann inte alls var så härligt. För att på något sätt ta tillbaka min upplevelse och rättfärdiga mina känslor.

Men det finns ingen fakta jag kan styrka min upplevelse med. Inga siffror. Inga konkreta bevis. Det enda jag har är mina känslor, och därför kan det ibland vara svårt att förklara tycker jag. Jag upplevde det som traumatiskt, och då var det så.

Nu när jag skriver det känns det självklart. Men det är ändå lite motigt att kräva det tolkningsföreträdet, när någon säger att det måste varit en så skön förlossning. De har ju redan talat om hur de tycker att jag bör ha upplevt det.

Ofta brukar jag därför slänga in lite saker i berättelsen, som hur tätt det var mellan värkarna eller hur öppen jag var när jag kom in till förlossningen. Nästan som en gubbe på ljugarbänken, vars fiskfångst blir större och större för varje gång han berättar om den, eftersom det känns som om mina känslor inte skulle vara tillräckligt.

Jag säger till exempel: ”Det var så hääär tätt mellan värkarna.” (Stämmer, har appen kvar där jag klockade dem.)

Och: ”Barnmorskan sa att hon aldrig varit meeed om nåt liknande.” (Lögn, så var det ingen som sa.)

Men grejen är att känslorna så klart är tillräckligt. Det är ju för fan det enda som spelar någon roll: Hur en själv upplever det.

Oavsett om det är en störtförlossning som går superfort eller en långdragen som tar trettio timmar. Om allt förlöper by the book eller om det tillstöter komplikationer längs vägen. Snitt, vaginalt, sugklocka, i en yogapose eller i en sjukhussäng. Det behöver liksom inte spela någon roll för upplevelsen. Det kan ju göra det – men rädslor, känslor, tidigare erfarenheter, smärtan, vibbarna i rummet och så vidare kan få även ett skolboksexempel på förlossning att kännas som ett rent jävla helvete.

Jag menar verkligen inte att min förlossning skulle vara jobbigare än någon annans, eller att min upplevelse skulle vara speciell på något vis. Det går inte att jämföra förlossningar eller känslor, och det är absolut inte vad jag är ute efter.

Jag vill bara berätta hur min upplevelse var, och om möjligt skänka tröst till någon annan där ute som upplevt en störtförlossning och inte känt igen sig i bilden en del verkar ha av det som ett “skönt” sätt att föda på.

Ha en fin fredag nu, trots att den verkar bli mulen.

fyra månader senare

Fyra månader senare, värt allt och lite till.

Du kanske också gillar:

Jag minns alla mina förlossningsböcker och hur de brukade reta mig.

Mammamage, vilket hån.

Fontanellångest

Och psst, glöm inte följa mig på Bloglovin, så du inte missar kommande inlägg.

4 thoughts on “Tankar om en störtförlossning

  1. Så bra sagt! Tror att det är fler som haft en sån störtförlossning som du som upplevde det traumatiskt och tycker det är inte konstigt alls att det blir så man känner. Känner också lite så även om det inte gick riktigt så för mig (2,5 timma från öppen 3 cm men 8 timmar från värkstart). Tycker du har helt rätt i att upplevelsen är det enda som betyder något oavsett om det var skolbok eller riktigt komplicerat. Det finns de som vid nästa graviditet får förlossningsstöd inför förlossningen när man haft en så snabb första och i vissa fall gör man planerad igångsättning för att man ska kunna hinna få EDA och sånt om man vill!

    1. Ja, det gick ju superfort för dig med, och oavsett hur fort eller långsamt det går är det bara upplevelsen som spelar roll. Om vi skaffar fler barn vet jag inte om jag vågar annat än att planera igångsättning, så jag hinner får EDA eller iaf hinna lära mig lustgasen och så. Kram!

    1. Har du fått erbjudande om att prata med någon om din förlossning? Gör det i så fall, om du känner att det kanske skulle vara till hjälp (om du inte redan gjort det). Jag fick prata med barnmorskan som förlöste mig, och en kurator inom mödrahälsovården efter förlossningen, och jag tyckte att det var skönt att nån med “koll” kunde bekräfta mina känslor och upplevelser. Många, många kramar till dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest