Close

Spontanmanus – fem tips på vägen

Idag tänkte jag dela med mig av mina fem bästa tips till dig som funderar på att skicka in ditt manus till ett förlag.

Jag har läst rätt många spontanmanus, som anställd och frilans, och det finns några vanliga fallgropar du lätt kan undvika, plus ett par mer krävande grejer att fila på.

Nu kör vi!

Spontanmanus fem tips

1. Se över början ordentligt en gång till

Det här är det absolut viktigaste – se till att ditt manus har en bra inledning. Känns det redan här rörigt eller segt, då är risken stor att läsaren tappar intresset. Vi hinner tyvärr inte läsa alla inkomna manus från början till slut, så se till att du har ett första kapitel som gör det omöjligt att lägga manuset ifrån sig.

Vad är då en bra början?

Det beror så klart på genre, men jag skulle säga att en bra inledning sätter tonen för vad som komma skall och väcker intresse. Ett bra första kapitel pekar framåt, inåt mot handlingen, om du förstår hur jag menar? Det kanske tydligaste exemplet är en spänningsroman, där du vill få mig att undra vad som hänt eller kommer att hända.

Du bör också ge läsaren en glimt av din huvudkaraktär, eftersom det gör det mer lockande att stanna kvar i manuset. Några detaljer som gör att man vill få reda på vem den där roliga/störiga/läskiga personen är egentligen. Men varning för att presentera för många karaktärer för fort, det är ett vanligt misstag som gör att det blir rörigt.

Snabbrecept för en bra inledning

  • En tydlig scen med närvaro och känsla.
  • En karaktär som känns som en person, inte bara ett namn.
  • Detaljer som pekar framåt/inåt/bakåt.

Svårare än så behöver det inte vara! (Jo jag vet, det här är skitsvårt, men you can do it!!)

2. Pitcha ditt manus

Försök skriva två intresseväckande texter om ditt manus:

  • En hisspitch på två-tre meningar
  • En baksidestext

Det kan nämligen ge dig en fingervisning om hur pass färdigt manuset är. Kan du sammanfatta det så här kortfattat har du antagligen en tydlig huvudintrig och kan snabbt få andra att förstå vilken typ av bok det är. Och tvärtom, är det svårt att pitcha manuset på så här kort utrymme, då kanske intrigen eller tematiken inte är tydlig nog?

Plocka gärna fram några böcker ur bokhyllan i liknande genre och kika på hur baksidestexterna är skrivna. Ofta är de kortare än vad man tror! Härma hämningslöst, det märks inte, jag lovar. Bara sno strukturen och anpassa efter just din berättelse. Det här kan du förresten spara tills det är dags att skicka in manuset till förlaget, för att pitcha det på riktigt i ditt följebrev.

3. Redigera en vända till

Eftersom det faktiskt aldrig skadar.

Om du vill ha lite vägledning här skulle jag råda dig att fokusera på karaktärerna, flytet i texten och tempot.

Karaktärerna

Som jag skrev ovan – introducera karaktärerna i lagom takt, inte för många för snabbt, och se till så deras viljor, motiv, dåliga sidor, bra sidor och sätt att prata känns genuint och tydligt.

Flytet

Flytet i texten handlar om språket. Det ska kännas lockande att läsa, inte jobbigt på grund av ett onödigt krångligt språk.

Tempot

Sätt igång handlingen tidigt, så att man vill läsa vidare och undrar vad som ska hända. Fortsätt sedan att bygga upp intrigen, stegra den mer och mer och till slut – låt den brisera i en vändpunkt, eller flera. Men jäkta inte, ibland går handlingen alldeles för fort fram, och ofta på bekostnad av närvaron, trovärdigheten, känslan.

4. Låt manuset vila

I kanske ett par dagar, ett par veckor, eller så länge du behöver.

Under tiden kan du kolla upp förlag du är intresserad av, se om de verkar passa för just ditt manus (viktigt!), och leta upp mejladresser. Jag rekommenderar att skicka till flera förlag samtidigt eftersom svarstiderna kan vara långa, men får du napp någonstans är det trevligt att meddela de andra, så de inte lägger tid på att läsa ditt manus i onödan.

Dessutom kan du låta en vän läsa och komma med feedback. Hen får gärna berömma dig, men ännu hellre tala om ifall det var något som var svårt att förstå, kändes märkligt eller inte gick ihop. De här kommentarerna kan du sedan fundera lite på, och åtgärda om du tycker att det var befogad kritik. Har du möjlighet kan du anlita en redaktör eller manuscoach i det här skedet, det kan verkligen vara till stor hjälp.

När manuset vilat lite så läser du igenom det igen och om det behövs – redigerar en sista vända.

5. Korrläs

Det är supersvårt att korrläsa sin egen text, men gör i alla fall en stavningskontroll i ordbehandlaren, och läs igenom manuset noga. Är du så trött på ditt manus nu att du håller på att kräkas – och det bör du nog vara, annars har du kanske inte arbetat igenom det tillräckligt – korra så långt du pallar. Ett stavfel på första sidan är ett varningstecken, men ett stavfel mitt i boken märks knappt, eftersom du då redan fångat in läsaren.

När du håller på med detta kan du se över formen lite också. Se till att ha ett stort radavstånd, ett läsvänligt typsnitt och breda marginaler. Det gör det lättare att läsa. En del förlag talar om på sin hemsida hur de vill att spontanmanusen ska vara formaterade, följ då anvisningarna.

Ett par sista, väldigt viktiga, extratips

Ta de här och alla andra råd med en nypa salt. Man ska lita på sin magkänsla, så ta till dig de råd som du tror passar för just ditt manus.

Kom ihåg att förlagen får in väldigt många spontanmanus, och det är en promille, om ens det, som blir antagna den här vägen. Så bli inte nedslagen om svar dröjer eller om du får en standardrefus. Det är helt enkelt väldigt svårt att passera nålsögat, men det kan gå, så klart!

Lycka till nu, och hör av dig om du vill ha fler guider eller hjälp. Följ mig gärna på exempelvis Bloglovin, så missar du inga kommande tips.

Gillade du det här inlägget – dela det gärna så att det når fler <3

TODO spontanmanus

Du kanske också gillar:

Att jobba som förlagsredaktör

Gör nåt pinigt

Vad är grejen med Bokmässan egentligen?

 

2 thoughts on “Spontanmanus – fem tips på vägen

  1. Hej, hittade precis din blogg och jag vet att jag kommenterar ett “gammalt” inlägg men undrar; du skrivet att ett spontanmanus har ca en promilles chans att bli antaget, vad är det annars för manus som blir antagna? Bara beställda? Jag förstår att förlag ger ut flera böcker av redan antagna författare men det måste ju komma in nya förmågor och idéer. Tänker främst på romangenren.

    1. Hej Petra! Vad kul att du hittat hit. Och superbra och intressant fråga. Precis som du skriver är den största delen av utgivningen böcker av redan publicerade författare. Det är en mycket mindre risk att ge ut ett manus av en författare som både bokhandeln, media och framförallt läsarna känner igen och (förhoppningsvis) gillar. Men självklart vill man som förlag också gärna hitta nya författare, och där är spontanmanusintaget en viktig kanal. Vi läser spontanmanus alltid med stort hopp om att hitta nästa favoritförfattare, och när det händer är det så jäkla, jäkla härligt. Men, eftersom det kommer in så otroligt många manus, blir andelen antagna ändå väldigt liten, om du förstår hur jag menar. Vi som förlag kanske ger ut en debutant ur spontanmanuskorgen per år, vilket motsvarar 5 % av vår utgivning om vi ger ut 20 böcker om året. Men eftersom vi får in 1000 manus om året, så motsvarar det en promille av de inkomna manusen. Är du med på hur jag menar? Men för att fortsätta svara på din fråga – vi hittar också nya författare på andra sätt. Det kan t.ex. handla om tips från kollegor eller bekanta, om någon som skriver på något som skulle passa just vår förlag. Då sker kontakten snarare direkt via någon på redaktionen, en redaktör eller förläggare kanske, snarare än manuskorgen. Det kan också gå till så att vi kontaktar personer som vi tror skulle kunna skriva något i en genre vi letar efter. Hmm, känner att jag kan fortsätta i evighet här, tror jag skriver ett inlägg om detta snart, så får du lite utförligare svar. JÄTTEKUL med frågor, hör av dig om du har fler, eller har önskeinlägg! Allt gott Jenny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest