Close

Wonder Woman?

Hörni, har ni sett Wonder Woman? Vad tyckte ni i så fall?

Jag måste säga att jag blev rätt besviken.

Blev till exempel lite nedslagen av det faktum att trots att den marknadsförs som en kvinnopowerfilm, så är alla kvinnor som fick vara med vita, unga och ser ut som ett timglas i stålbikini (det är vad amazoner har på sig, inget fel med det tycker jag!). Med några undantag så klart. Och jag vet att Robin Wright är femtio plus, men ser hon ut som det? Nej, för kvinnor får inte se ut att vara över 45 på film, för då kan nån sätta lördagsgodiset i halsen ju.

Männen däremot får vara gamla, unga, snygga, rent ut sagt urk att titta på och spela ett spektrum av karaktärer med bra och dåliga sidor. För rynkiga män som beter sig svinigt är ju inte upprörande på samma sätt.

Men det som stör mig mest är hur de har byggt upp så mycket av humorn på Wonder Womans bekostnad. Hon är så supernaiv att det ska bli roligt. Kläcker ur sig banala repliker, är störigt obstinat, behöver “hanteras” av den manlige protagonisten och beter sig allmänt genomgalet i tiotalets London. Och med tajming och musik uppmuntras man att antingen fnissa åt henne eller blir stunned över hur jävla snygg hon är när man får se henne ut pilotens ögon. Hon räddar så klart världen och det är coolt, bra, äntligen. Men det mesta innan dess är rätt deppigt att titta på tycker jag.

Kunde hon inte bara fått vara lite streetsmart? Få komma till männens värld och ändå ha … koll typ? Har man sett en manlig superhjälte så här clueless nånsin? Jag är ingen storkonsument av superhjältefilmer, så rätta mig gärna om jag har fel!

Nu peppar jag istället inför Black Panther som tydligen ska vara grym. Får se när bebisen låter mig och Mark gå på biodejt nästa gång. När hon fyllt åtta kanske. Tills dess får jag kanske hitta annat biosällskap.

Tips på två andra coola filmer att trösta sig med, om nån annan också blev besviken på Wonder woman:

Mad Max Fury Road, som fick amerikanska mansaktivister att gråta blod och uppmana till bojkott (låter som ett skämt men det är sant!).

Mad Max bild

Furiosa <3

Och Babadook, inte så actionspäckad men läskig som tusan och fint om en ensamstående mamma och hennes son.

babadook bild

Brrr, läskigt värre!

Nu ska jag bege mig ut i solen. Ha en fin dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest