Close

Tips från en fotograf

Igår kom fotografen Erik Glömde-fråga-om-efternamnet hit och fotade vår lägenhet till mäklarannonsen. Vi har ju hastigt och lustigt bestämt oss för att flytta, och steg ett blev att anlita en mäklare så att vi vågar börjar kolla på lägenheter. När vi väl hittar något vi vill köpa går det fort att få ut en annons sen.

Vi röjde järnet i ett par dagar, drog till Sickla och skaffade lite piff och sen städade vi finliret. När det var klart ville vi inte flytta längre pga så himla fint hemma, men ca tre sekunder efter fotograferingen var det rörigt igen.

Hur som helst, jag passade på att peppra fotograf-Erik med frågor och fick några bra fototips.

1. Ta flera foton med olika exponeringar och redigera ihop dem i bildbehandlare. Håller precis på att lära mig hur man fogar samman två exponeringar i Photoshop, så det var kul att höra att han tyckte att detta är användbart. Då kan man alltså ta en bild som är rätt exponerad för förgrunden och en annan bild där himlen eller en annan eventuellt ljusare bakgrund är rätt exponerad. Då slipper man problemet med att himlen bränns bort, eller tvärt om att himlen är fint blå men förgrunden mörk och dyster. Om det inte är supersvårt att lägga ihop dem sen i Photoshop ska jag försöka använda det här tricket, hehe vi får se.

2. Skaffa ett fast objektiv. När du inte kan zooma blir du nämligen tvungen att röra på dig vilket är absolut bästa sättet att bli en bättre fotograf, tyckte Erik.

3. Använd stativ och självutlösare för att undvika rörelseoskärpa. I nästa liv ska jag göra detta, men i det här livet är jag för lat. Jag använder mitt stativ enbart för att ta selfies, men det vågade jag inte tala om för proffs-Erik.

4. Vänd dig alltid om och se efter om det finns en bild åt andra hållet också. Ofta finns det fler utsnitt än man tror från början, så när du tagit ditt foto ska du vända på dig för att se efter om du kan hitta motiv du först inte upptäckt. Hänger ihop med punkt två gissar jag, att röra på sig och testa sig fram med vinklar och utsnitt. Säkert ett bra tips, får testa!

Rätt rejält stativ, till skillnad från vissa andras …

Och så här såg det ut hemma. Ledsen för mörk mobilbild, det var allt som hanns med innan det såg ut som ett bombnedslag här igen.

Det var det hela hörrni, ut och fota nu, med eller utan monsterstativ. Själv ska jag försöka planera sommarsemestern samtidigt som jag kurerar mig pga har tappat rösten. Vi hörs snart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest