Close

Hemma, restips och tågkärlek

Efter dryga tre veckor hos Marks mamma i Ängelholm bestämde vi oss till slut för att packa ihop och åka hem. SMHI utlovade regn och åska i Stockholm, och det ville vi ju inte missa. Plus att vi började längta hem lite.

Vi gjorde ett dygnslångt stopp i Malmö där vi hann med uteservering, kvällsbad på Ribban och bakelser i lekpark med Johan, Elsa och lilla Dag. Sedan hoppade vi på tåget mot Stockholm.

Åka tåg med bebis

Det här var vår andra tågresa med Märta nånsin, så vi är inga veteraner, men jag vill ändå dela med mig av ett par lärdomar.

Packa lätt! Funderar du på att “passa på” att ta med dig gamla tevespel och ett par hantlar (2 x 4,5 kilo) som legat i din svärmors klädkammare sedan nittiotalet, så skippa det.

Om du ändå tar med det: Lägg hantlarna under vagnen och se till så de inte syns. Ställ dig på perrongen och se lite plågad ut inför att lyfta upp vagnen på tåget. Då kommer antagligen någon snäll, intet ont anande medresenär fråga om du behöver hjälp och lyfta upp den åt dig. Det besparar dig ett (väldigt) jobbigt lyft.

Låt inte din bebis trycka i sig enorma mängder av valfritt nytt födoämne på tåget. Risken finns att hen kaskadkräks upp allting, antingen asap i tågvagnen eller den lite lindrigare varianten vi fick erfara: Hemma i sängen, på ryamattan, över hallgolvet och dina kläder, i sitt eget hår och fejs och i ditt hår och fejs.

Men utöver det gick resan smärtfritt. Vi blev en timme försenade pga elfel någonstans längs vägen men jag tycker faktiskt inte det är så farligt. Resan Ängelholm-Malmö i fredags tog tre timmar istället för en och jag vet att det hör till att klaga på SJ/banverket/nån annan inblandad aktör men jag är så glad att tågen ändå är så pass bekväma, går ofta och hyfsat snabbt och vill inte riktigt delta i tågklagomuren. Tror typ att det bara spär på bilden av att tåg inte är ett bra val. Ser aldrig folk bryta ihop offentlige över bilköer eller försenade flyg, men tågen klagar folk järnet på i teve, tidning och sociala medier. När det i själva verket är enormt mycket bättre än alternativen. För miljön då alltså. Och visst är vi överens om att den är viktig? Typ egentligen viktigast? I så fall får vi nog ta att det inte kostar nada att resa över hela jorden/Sverige, och att det inte går på ett kick. Kanske också ha marginalen och sinnesron att kunna ta en försening då och då. Plus så klart engagera sig och rösta på dem som vill underlätta och effektivisera miljövänligt resande, men man kan ju göra både och tänker jag.

Åka tåg med bebis

En resenär som tar förseningen med ro. Än så länge i alla fall.

Det får räcka för idag. Nu har nämligen Mark övertalat mig till att följa med och träna pga “finns AC på gymmet”. Och det tackar man ju inte nej till.

Du kanske också gillar:

Semester, inte bara härligt

En skamsen shopaholic

4 thoughts on “Hemma, restips och tågkärlek

 1. Men om man får hjälp av snäll intet ont anande människa – var gör man sen av vagnen? Min erfarenhet är att SJ/Valfri tågoperatör hatar allt vad barn heter. Ingen plats för vagn och helvetestrappor trots nya tågset. (Vilket även drabbar de som har svårt att gå.)

  1. Vi kollade på tågkartan när vi bokade och såg till att boka platser i en vagn med utrymme för barnvagn och toa med skötbord. Men hade vi inte fått de platserna hade vi varit körda! Och alla med rullstol och rullator måste ha det svinjobbigt på tågen. Väldigt lite utrymme och folk är bra på att ställa resväskor lite här och var tycker jag. Helvetestrappor – ja!!!! Har du åkt mycket tåg med lillen?

   1. Nä, mest tor Uppsala, där det är dubbeldäckare utan trappor och med utrymme för barnvagn.

    Skulle vilja åka ner till Malmö, men har inte velat under sommaren pga stressen med vagnen (och värmen…) Träffade på en sur konduktör sist jag åkte som absolut inte kunde förstå problemet med att det är bökigt att ta sig på och av deras tåg. “Man får väl göra som man gör på alla andra ställen där det där trappsteg?” “Jomen… Det jag undrar är varför ni ens måste ha trappstegen, det är väldigt svårt oavsett om man fäller ihop vagnen eller inte?” “Ja då får man be om hjälp.” (Från någon annan alltså, för de kan ju inte hjälpa till pga arbetsmiljö osv. Vilket man ju fattar.) Det som stör mig är att det ju finns en “hiss” men den får endast användas till rullstolar, för “annars slits den ut” 🤔
    Suck. Men så klart, halva grejen är ju att jag reser ensam. Hade jag rest med någon hade det varit enklare.

    1. Ja, värmen har gjort oss rätt handlingsförlamade i sommar, plus bidragit till tågstrul så nog klokt att vänta med Malmöresa hehe. Tänker att det blir lättare när man man ett aningen större barn och en sån där minivagn man fäller ihop. Paraplyvagn eller stroller eller vad det nu heter. Fast då kanske andra grejer är jobbigare. Typ att barnet vill springa omkring istället hehe. Och ja, lättare när man är två vuxna på ett barn ju, fattar att det känns ännu jobbigare att resa för dig än för oss som är två mot en :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest