Close

Psykologisk spänning, mina boktips

Jag älskar att läsa lite ruggiga saker på sommaren, särskilt den genre som brukar kallas psykologisk spänning. Rena deckare blir jag oftast besviken på och läser därför sällan numera, men psykologisk spänning eller thrillers brukar kunna ge rätta går-ej-att-lägga-ifrån-sig-upplevelsen. I sommar har det inte blivit lika mycket läsning som annars, men jag har hunnit med en del ändå, när Märta sovit eller blivit gullad med av sin farmor, far eller faster.

Här kommer mina bästa tips på psykologisk spänning, för den som vill hitta en bok att totalt försvinna in i:

De gömda, av Gin Phillips.

Joan är på djurparken med sin fyraårige son Lincon. De ska precis packa ihop och gå hem när någon blockerar utgångarna och börjar skjuta. Därefter går gärningsmännen metodiskt igenom djurparken för att döda alla de kan hitta. Under timmarna som följer gör Joan allt hon kan för att skydda sig själv och Lincon, vilket inte är helt lätt med en hungrig, rädd och trött fyraåring.

Det här är både en spännande thriller och en gripande berättelse om föräldraskap. Jag plöjde hela under en och samma dag eftersom den bara inte gick att lägga ifrån sig. När jag var klar grinade jag i nästan en halvtimme och ville väcka Märta och gulla sönder henne.

Psykologisk spänning De gömda

Kritgubben, av CJ Tudor.

Eddie är numera vuxen, men han minns fortfarande vad som hände den där sommaren i mitten 80-talet när kritgubben dök upp och en pojke hittades död. Han tror att allt det där är över nu, ända tills han får ett kuvert med en krita och en kritfigur.

Brrr, säger jag bara, nervkittlande rakt igenom. Tips till dig som gillar Stephen King, eller till dig som vill gilla King men inte kommit dig för att läsa honom än eftersom du inte vet var du ska börja. (Hehe, eller är det bara jag?)

Psykologisk spänning Kritgubben

Mannen i skuggorna, av Phoebe Locke.

År 1990 letar tre flickor efter Mannen i skuggorna. Enligt myten ska han göra dem speciella.

År 2000 försvinner en nybliven mamma och lämnar efter sig sin make och nyfödda dotter. Sexton år senare dyker hon upp igen, fortfarande livrädd för Mannen i skuggorna.

År 2018 följer ett dokumentärfilmsteam en tonårstjej som anklagats för mord.

Hur hänger allt ihop? Och, viktigast av allt: Är han en fantasi eller finns han på riktigt, Mannen i skuggorna?

En sån där pusslig bok, där man får reda på bit för bit vilket blir väldigt beroendeframkallande.

Psykologisk spänning Mannen i skuggorna

Gone Girl, av Gillian Flynn .

En modern klassiker i genren. Har du inte läst den här så måste du, pallar typ inte skriva mer än så pga kan inte göra den rättvisa. Bara läs den!

Psykologisk spänning Gone Girl

Rebecca, av Daphne Du Maurier.

En riktig klassiker i genren. Under en resa i södra Frankrike blir en ung sällskapsdam handlöst förälskad i en rik och snygg änkling – Maxim de Winter. När han friar till henne (ett av mina absolut bästa bokmoments!) tackar hon förvånat ja, och följer med honom hem till hans enorma gods Manderlay. Väl där förändras Maxim, han blir retlig och distanserad och hon inser att hon gift sig med en främling. Tjänstefolket behandlar henne illa och gör klart för henne att hon inte kan mäta sig med den tidigare frun i huset, Rebecca, som dog under mystiska omständigheter. Svartsjuka, ensamhet och rädsla vävs ihop till en berättelse lika kuslig som en spökhistoria.

Det här är en av mina absoluta favoritböcker, den har fan allt. Mitt eget ex från 1939 (!) har jag ärvt av min mormor, och jag vårdar det ömt.

Psykologisk spänning Rebecca

Kvinnan i fönstret, av AJ Finn

Anna lever ensam i sitt hus i New York. Hon tillbringar dagarna med att dricka vin, spionera på sina grannar och titta på Hitchcockfilmer (bland annat Rebecca, se ovan). Så flyttar en ny familj in i huset mittemot, och en kväll blir Anna vittne till någonting fruktansvärt. Problemet är bara att ingen tror henne, och till slut vet hon inte själv vad som är sant och vad som är fantasi.

Den här lånade jag på bibblan igår och läste färdigt klockan alldeles för sent i natt, och den gav mig både kalla kårar och fick fick mig att hulkgråta. Bra betyg ju.

Psykologisk spänning Kvinnan i fönstret

Hoppas ni hittar något ni gillar, alla lässugna där ute. Och har du fler tips på lager i den här genren så lämna gärna en kommentar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest