Stäng

Enkelt bröd – världens GODASTE och enklaste bröd

Ni vet kanske att jag inte bakar så ofta. Jag är lite för hetsig för att mäta, väga, vänta och sånt. MEN! Det här brödreceptet blir så gott och är så enkelt att till och med jag har tålamod nog.

Man behöver inte knåda, mäta noggrant eller vänta på jäsning. Inte heller finlira med temperaturen på degvätskan. Det är verkligen ett enkelt recept för nybörjare och latmaskar som ändå blir supergott! Det enda som krävs är framförhållning nog att röra ihop ingredienserna kvällen innan man vill ha brödet. Sedan får degen kalljäsa i kylen över natten, och på morgonen slänger man in det ugnen och får nybakat bröd till frukost. För bra för att vara sant, fast det liksom ÄR sant.

Recept på världens enklaste bröd

Ingredienser

  • Ett halv paket färsk jäst
  • 5 deciliter kallt vatten
  • 1-2 teskedar salt
  • 2 matskedar olja
  • Vetemjöl special, ungefär 12 deciliter
Valfritt:
  • 1 dl linfrö och/eller solroskärnor
  • 1 dl rågkross
  • Lite sesamfrö eller vallmofrö att strö på innan gräddning.

Ugnstemperatur: 250 grader

varldens-enklaste-brod-ingredienser

Gör så här

Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke.

Blanda i olja och salt. Vill du ha i rågkross och fröer så blanda i det också.

Rör i mjölet, några deciliter i taget så att du kan hålla koll på när du har tagit tillräckligt. Du vill att smeten ska bli kletig och lös men inte rinnig. Antagligen kan du ha i mindre mjöl än du tror. Nedan ser du hur min deg brukar se ut ungefär. Du behöver inte knåda med händerna, utan det räcker med att röra med en stor slev.

varldens-enklaste-brod-ror-ihop

varldens-enklaste-brod-behover-ej-knadas

Nu är degen ihop-rörd och klar. Sedan lägger du ett lock eller en tallrik över bunken och ställer den i kylen.

På morgonen delar du upp degen med nävarna och formar efter tycke och smak. Jag brukar göra tre baguetter, men du kan göra en limpa istället om du hellre vill. Snurra eller forma till degen lite bara, du behöver inte knåda. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och kör rakt in i ugnen.

Grädda på 250 grader tills de fått fin färg. Ungefär 25 minuter tar det för mina baguetter.

Under tiden kan du brygga kaffe och plocka fram påläggen. Sedan är frukosten klar!

Gott-och-enkelt-bröd-recept

Bröd alltså, finns det något godare?

Du kanske också gillar:

Boktips: Psykologisk spänning

Tankar om en störtförlossning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Pin It on Pinterest