Close

Världens enklaste och godaste bröd

Okej, ni vet kanske att jag inte bakar så ofta. Jag är lite för hetsig för att mäta, väga, vänta och sånt. MEN! Det här brödreceptet är så enkelt och går så snabbt att till och med jag har tålamod nog.

Man behöver varken knåda, mäta noggrant eller vänta på jäsning. Inte heller finlira med temperaturen på degvätskan. Och det blir supergott! Det enda som krävs är framförhållning nog att röra ihop ingredienserna kvällen innan man vill ha brödet. Sedan får det jäsa i kylen över natten, och på morgonen slänger man in det ugnen och får nybakat bröd till frukost. För bra för att vara sant, fast det liksom ÄR sant.

Kalljästa morgonfrallor

Ingredienser

Ett halv paket färsk jäst

5 deciliter kallt vatten

1-2 teskedar salt

2 matskedar olja

Vetemjöl special, ungefär 12 deciliter

Valfritt:

1 dl linfrö och/eller solroskärnor

1 dl rågkross

Lite sesamfrö eller vallmofrö att strö på innan gräddning.

Ugnstemperatur: 250 grader

varldens-enklaste-brod-ingredienser

Gör så här

Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke.

Blanda i olja och salt. Vill du ha i rågkross och fröer så blanda i det också.

Rör i mjölet, några deciliter i taget så att du kan hålla koll på när du har tagit tillräckligt. Du vill att smeten ska bli kletig och lös men inte rinnig. Antagligen kan du ha i mindre mjöl än du tror. Nedan ser du hur min deg brukar se ut ungefär. Du behöver inte knåda med händerna, utan det räcker med att röra med en stor slev.

varldens-enklaste-brod-ror-ihop

varldens-enklaste-brod-behover-ej-knadas

Den här degen skulle jag säga är aningen för lös, opedagogiskt nog. Men det märkte jag först när jag gräddat den. Det fina är att det blir gott ändå, bara inte lika fluffigt som annars, så var inte rädd för att testa dig fram.

Sedan lägger du ett lock eller en tallrik över bunken och ställer den i kylen.

På morgonen delar du upp degen med nävarna och formar efter tycke och smak. Jag brukar göra tre baguetter eller ca 12 frallor, men du kan göra en limpa istället om du hellre vill. Snurra eller forma till degen lite bara, du behöver inte knåda. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och kör rakt in i ugnen.

Grädda på 250 grader tills de fått fin färg. Ungefär 25 minuter tar det för mina baguetter.

Under tiden kan du brygga kaffe och plocka fram påläggen. Sen har du en svingod frukost!

Jag gillar att ha på prästost och sviskonmarmelad, men ägg och örtsalt går minst lika bra. Eller att doppa i hummus. Eller liksom bara ha smör på. Bröd och smör = livet.

Bröd alltså, finns det något godare?

Varldens-enklaste-brod-bulle

<3

Det är ju fredag idag, så bra tillfälle att röra ihop det här ikväll och få nybakat imorgon bitti kanske, för den som är sugen.

Nu ska jag återgå till att jaga Märta som just vaknat efter sin förmiddagslur och kryper omkring och tuggar på mina smutsiga skosnören och annat spännande så fort jag ens sneglar åt datorn. (Och om nån undrar: Nej, jag har inte städat i veckan som jag lät påskina i mitt förra inlägg. Det var kanske lite optimistiskt.)

Hej för idag.

Du kanske också gillar:

Boktips: Psykologisk spänning

Vi flyter med

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest