Close

En ickeminimalist prylbantar

I våras läste jag boken Prylbanta av Elisabeth Byström och Johan Ernfors och skrev ett par inlägg om det. (Finns här och här.) Ni som läste mina texter eller som har läst boken vet att prylbantning är miljövänligt, sparar tid, pengar och ork. Jag vill leva så miljövänligt jag kan, samtidigt som jag har sämre ekonomi nu än tidigare i och med föräldraledigheten. Så fort Märta kom blev det också svårt att få tid till saker jag tidigare tagit för givet. Prylbantning lät alltså verkligen som något för mig, även om jag hade svårt att omfamna det helt. Så hur gick det sen då??

Well, tackar som frågar! Det gick hyfsat faktiskt.

Det kommer nog inte bli någon renodlad minimalist av mig. Jag gillar färg och form och grunkor och vill ha saker framme eftersom jag tycker att det ger mysfaktor. Men jag har tagit till mig några saker av boken.

Först och främst har jag skänkt bort en del böcker och sålt lite kläder och prylar som jag aldrig använder. Jag fick in en del cash, och även om det var lite pyssel med det, var känslan efteråt så himla härlig. Utöver pengarna jag fick in känns det skönt att slippa de där grejerna som bara var i vägen och som gjorde garderoben överfull.

Jag har också fått mig en tankeställare av författarnas resonemang kring tid. Vad mycket tid jag lagt på att researcha saker som jag funderar på att skaffa, åka till affärer och titta, jämföra, scrolla Blocket och Tradera, för att till slut köpa något som jag måste göra plats för och ta hand om. Om jag köper färre saker kan jag istället lägga tiden på att skriva, läsa, hänga med Märta eller något annat mer givande. Låter så sjukt självklart, men jag har faktiskt inte tänkt på det så här konkret tidigare.

Men när man väl bestämt sig för att köpa något, upplever jag tyvärr att det ofta går snabbare och lättare att köpa nytt än att köpa begagnat. Ett par klick på en snygg hemsida, betala med Swish eller Klarna, och sedan får man det gratis eller väldigt billigt levererat till dörren eller utlämningsstället. Så enkelt är det sällan på Blocket eller Tradera om man köper lite större och dyrare grejer, är min erfarenhet. Mest tid sparar man ju genom att inte köpa något alls, men behöver man ändå köpa något får man helt enkelt väga tidsåtgången mot pris- och miljöaspekten. Då vinner ju nästan alltid begagnat (om man ska vara rationell, vilket jag inte alltid är pga lat, otålig och påverkbar av reklam, men so sue me). Vi köpte till exempel en cykelvagn i förra veckan, och köpte beggat trots att det tog rätt mycket mer tid, eftersom prisskillnaden mot nya vagnar var stor och eftersom det finns så bra begagnade vagnar i omlopp att det kändes som resursslöseri att köpa en nyproducerad. Vi kommer snart behöva köpa ytterkläder till Märta och det kommer vi också köpa begagnat, av exakt samma skäl. (Tack förresten för alla grymma tips på Insta om var man köper bäst begagnade ytterkläder, kommer sammanställa till ett eget inlägg snart!)

En superkonkret sak jag gjorde efter att ha läst boken var att göra mig av med glasvagnen med alla prydnader.

Så fin <3. Men den samlade damm som satan, och var inte så värst bebisvänlig heller.

Genom att rensa ut bland böckerna fick jag loss en hylla i mitt inglasade skåp, där prydnadsgrejerna numera bor. Jag behöver alltså aldrig mer damma av prydnadskatter men kan ändå kolla på dem prick när jag vill, hurra!

prylbanta-prydnader
prylbanta-prydnadskatter

Fem prydnadskatter på en och samma bild. Inte så pjåkigt va?! (Plus en apa som min mamma haft sedan hon var liten och som ser lite läskig ut. Stackars femtiotalistbarnen som hade så läskiga leksaker.)

Men min största akilleshäl i form av ägande och shopping är ändå kläderna. Jag har så himla mycket kläder, men jag använder max hälften av dem. Under min graviditet förra året noterade jag en märklig sak. Jag kom bara i några enstaka plagg men jag kände mig alltid fint klädd. Lätt var det också att välja kläder på morgonen. Jag alternerade mellan några outfits som jag trivdes i, och det räckte liksom. Det här skriver författarna till Prylbanta om också, och de rekommenderar att man rensar ut rejält eller gör en kapselgarderob. Idén med en kapselgarderob är att man bara låter ett visst antal plagg vara kvar i garderoben, och resten gömmer man undan. På så sätt blir det lätt att välja kläder på morgonen, och lättare att hålla ordning. Efter några månader justerar man innehållet i garderoben. Man plockar bort plagg man tröttnat på eller inte har användning för, och byter ut dem mot plagg man haft undanstoppade.

Det här tilltalar mig big time! Jag föreställer mig ett nytt liv där jag är lugn och harmonisk (haha!) och får massa gjort tack vare noll klädångest på morgonarna (dubbelhaha!). Så inför hösten har jag bestämt mig för att rensa ut rejält och göra en variant på kapselgarderob. Jag kommer inte sätta upp regler för antal plagg osv. som de riktigt hardcore gör, utan bara sålla riktigt hårt i garderoben när vi ändå flyttpackar. De plagg jag älskar kommer få följa med till garderoben i nya lägenheten, och resten packar jag ner i förrådet. När jag märker vilka kläder jag inte saknar kan jag sälja eller skänka bort dem.

För den som är sugen på att läsa mer om kapselgarderob (eller capsule wardrobe som det också kallas), finns bra tips här, i Minimalisternas guide till kapselgarderob och Minirobens bästa kapseltips. Det är mina två absoluta favoritbloggar på det här temat.

Återkommer när jag grejat med detta och talar om hur det gick.

Hej för idag!

Du kanske också gillar:

Världens enklaste och GODASTE bröd

Hemklippt, fint men snett

Semester, inte bara härligt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest