Close

Hur många jordklot behöver jag?

Måndag, mulet. Nu kör vi lite klimatpepp, okej?!

Har ni gjort WWF:s Klimatkalkylator? Det är en enkät där man svarar på frågor om till exempel hur mycket kött man äter, vilken typ av el och uppvärmning man har hemma, hur mycket prylar och kläder man köper och så vidare. Sedan räknar de ut hur många jordklot som ens livsstil förutsätter. Superförenklat och trubbigt så klart, men vaffan, det är alltid nåt.

Jag som känner mig så himla miljömedveten förbrukar 2,5 jordklot. Medelsvensken förbrukar ungefär fyra. Så … grymt jobbat av mig! Närå, jag tycker 2,5 jordklot är helt sjukt, vem tror jag att jag är liksom, som använder så mycket resurser? Då blir det ju inget kvar till andra.

Klimatkalkylatorn Resultat

Så här såg mitt resultat ut. Jag behöver skärpa till mig när det gäller maten främst. Äta mindre kött och ännu mer ekologiskt och efter säsong.

Men ärligt talat, det tar så mycket emot att skriva den här texten eftersom det känns så himla … simpelt typ. För det här vet vi ju redan. Jag har absolut inget nytt att komma med, bara tråkiga fakta och snusförnuftiga uppmaningar, som gör Klimatkalkylatorn. Läs vilka områden du behöver bättre dig inom. Bättra dig.

Och under tiden hoppas jag att politikerna får tummen ur och gör kaos och river upp himmel och jord och fan och hans moster för att tvärbromsa utsläppen och temperaturhöjningen. Har dock inte jättemycket hopp om att det blir så, tyvärr.

Hittade för övrigt lite intressant statistik hos Naturskyddsföreningen. De har under de senaste trettio åren jämfört riksdagspartiernas miljöarbete och under den senaste mandatperioden såg det ut så här.

Miljöpartiet lovade mest, och Vänsterpartiet har hållit flest av sina miljölöften. Lite mer detaljerat här:

Klimatkalkylatorn-Slutsatser

Det här är så klart också en förenklad bild, men något säger det ju ändå om partiernas agenda. SD vill utplåna oss alla, medan V och MP gillar både djur, människor och natur. Om man ska förenkla, som sagt.

Nu ska Märta och jag kramas vidare. Vi håller oss inomhus idag, eftersom det blåser och regnar här hos oss. Ha en fin måndag nu, hoppas du också har någon att pussa och dra i håret.

Klimatkalkylatorn Klimatkalkylatorn

Du kanske också gillar:

Boktips: Psykologisk spänning

100 grejer (eller 2) jag saknar med att amma

2 thoughts on “Hur många jordklot behöver jag?

  1. Jag fick 2,9 jordklot. Det är min dumma slentrianshopping. Ytterligare ett skäl att sluta. Så genant!
    Dock: medelsvensson lever som om det fanns drygt 4 jordklot. Minns inte exakt siffra, men 10,7 är ju antalet ton koldioxid! (Där en transatlantisk resa väl är 2500 ton bara den).

    1. Gaah, tack, har ändrat! Tyckte att det lät lite väl mycket hehe. Jag shoppar också ibland, dumt på flera sätt men fan vad svårt att stå emot ibland. Men tycker att det varit skönt under föräldraledigheten nu, jag har inte varit i stan eller bland snajdiga människor så mycket, utan mest hängt med andra föräldralediga ute hos oss. Då känns inte kläder eller utseende lika viktigt plötsligt, och mitt köpsug har minskat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest